OKUL TARİHÇESİ

09.12.2012 6487

OKUL TARİHÇESİ


Okulumuz ilk kez 1953-1954 eğitim- öğretim yılında Akşam Kız Sanat Okulu olarak   halk evi binasında   39 öğrenci ile hizmete başlamıştır.

1956-57 öğretim yılında ortaokula dayalı 2 yıllık Kız   Enstitüsü (özel bölüm) açılmış, 26 öğrenciyle eğitim öğretime devam edilmiştir.


22-11-2023

1959- 1960 Eğitim- öğretim yılında Kız Sanat Okulu olarak açılmış ve 32   öğrenci ile öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

22-11-2023

1973-74 öğretim yılından itibaren Kız Meslek Lisesi unvanını almıştır. 

22-11-2023

Halk Evi binasının yetersiz olması sonucu 1978’de yeni binasında; Kız Meslek Lisesi, Kız Sanat Ortaokulu ve Uygulama Sınıfı (Anaokulu) olarak eğitim- öğretime devam etmiştir. Kız Meslek Lisesi bünyesinde; Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Ev Yönetimi ve Beslenme, Giyim, Nakış ve El Sanatları Bölümleri açılmıştır.

Okulun bünyesinde Pratik Kız Sanat Okulu açılarak haftanın belirli günlerinde; eğitim-öğretim sistemi dışında olan genç ve yetişkin kadınlara hobi edindirme, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere meslek edindirme kurslarıyla uzun süre faaliyette bulunmuştur (Giyim, Makine Nakışları, El Sanatları   -Çiçek, Boyama, Takı Tasarım, Yiyecek İçecek Hazırlama, Anne –Çocuk Eğitimi vb.).  Kurslar, başvuru talepleri ve çevrenin ihtiyacına   göre çeşitlilik göstermiştir.

2005 yılında okul binasının fiziki yapısında oluşan sorunlar nedeni ile bina için yıkım kararı alınmış ve Valilik Makamının 18 /08/2005 tarihli onayı ile okulumuz geçici olarak Merkez Cumhuriyet İlköğretim Okulu binasına taşınarak 2011 yılına kadar eğitim öğretime bu binada devam edilmiştir.

28/09/2006 tarihinde Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne bağlı olarak Anadolu Kız Meslek   Lisesi açılarak, ortaöğretim sınavları sonucuna göre puanla öğrenci alınımına da başlanmıştır. 

2007-2008 eğitim-öğretim   yılında; Bilişim Teknolojileri Alanı açılarak Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Giyim Üretim Teknolojisi, Nakış ve El Sanatları Bölümleri ile beraber faaliyetlerine başlamıştır. 

2008-2009 öğretim yılından itibaren Anadolu Kız Meslek   bünyesinde teknolojideki gelişmeler göz önünde bulundurularak Grafik ve Fotoğrafçılık Alanı açılmıştır.

2009-2010 yılında okulun adı Millî Eğitim Bakanlığı onayı ile Aksaray Kız Teknik Lisesi olarak değiştirilmiştir.

2011 yılında okulumuz bünyesinde yatılı pansiyon ve spor salonu faaliyete geçmiştir.

2012-2013 eğitim –öğretim yılında da Devlet bütçesi ile müstakil okul binası ve anaokulu yaptırılarak hayırsever iş insanının ismi verilerek Necmiye Mehmet Yazıcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak faaliyetlerine bu komplekste devam etmektedir.

2023-2024 yılında da Radyo Televizyon Alanı eğitime başlamıştır.

Necmiye Mehmet Yazıcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak mesleki ve teknik eğitimle ilgili misyon ve vizyonumuz olarak; nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, mezunların üretime katılacak şekilde yetiştirilmesi, uygulanan programların iş piyasasının ihtiyaçlarına göre hazırlanması, eğitimin sosyal ve sektörel entegrasyonunun sağlanması, mesleki ve teknik eğitim sisteminin sürekli geliştirilmesi ve kalitesinin artırılması, öğrencilere temel becerilerin yanında üst düzey becerilerin, iş ahlakının ve girişimcilik anlayışının kazandırılması amaçlanmıştır. Ayrıca nitelikli iş gücü ile aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak, kadın eğitiminin öneminin bir ülke için gelecek olduğu vurgulanarak güncel tutmaktır. 

Okulumuz dört yıl süreli eğitim veren, nitelikli iş gücü elemanı yetiştiren ve öğrencileri yükseköğrenime hazırlayan bir meslek eğitimi kurumudur. 23 derslik, 1 (bir) fizik laboratuvarı, 3 (üç) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Atölyesi, 3 (üç) Bilişim Teknolojileri Atölyesi, 2 (iki) Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölyesi, 2 (iki) Grafik ve Fotoğraf Atölyesi, 2 (iki) Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Atölyesi, 1 (bir) El Sanatları Teknolojisi Atölyesi, 4 (dört) Moda Tasarım Atölyesinde ve 2 (iki) Radyo Televizyon Alanın da eğitim öğretim faaliyetleri yapılmaktadır. Atölye ve sınıflarımızın tamamında Fatih Projesi kapsamında akıllı tahtalar mevcut olup gelişmeler ve bilgiler teknolojik donanımlarla sürekli takip edilmekte ve güncellenmektedir. 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen ödenekler ve Döner Sermaye imkanları doğrultusunda fiziki donanım ve araç-gereçler yenilenmekte, bakım onarım çalışmaları yapılmaktadır. 

Müstakil okul kütüphanesi, okuma salonu, eğitim öğretim saatleri içerisinde öğrenci ve öğretmenlere açık öğrenci ve öğretmenler istedikleri zaman kitap okuyup ödünç kitap alabilmektedirler.

Döner Sermaye kapsamında okulumuz bünyesinde 37-72 aylık çocukların okulöncesi eğitimlerine yönelik Uygulama Sınıfı bulunmaktadır. Döner Sermaye faaliyetleri arasında yeni teknolojiyle donatılmış, bölgenin, kamu ve özel sektörün, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına uygun üretimi gerçekleştiren ekmek fırını da hizmet vermektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında hafta sonlarında Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanında verilen eğitim ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında da tam gün- tam yıl eğitim çalışmaları sürdürülmektedir.

 Okul kadromuzda 1 müdür, 7 müdür yardımcısı, 77 öğretmen ve 4 usta öğretici görev yapmaktadır. Okulumuz 593 kız öğrenci ile tam gün- tam yıl eğitim çalışmalarına devam etmektedir. Alanların 12. sınıf öğrencilerinin tamamı iş başı becerilerini artırmak, mesleki deneyimlerini geliştirmek, istihdama yönelik nitelikli eleman vasıflarını kazanmak üzere 3308 Sayılı Kanun kapsamında sigortalı olarak kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde staj faaliyetlerini yapmaktadırlar.

2011 yılından itibaren eğitim fırsatlarından yararlanamayan, sosyo- ekonomik şartları yeterli olmayan, kırsal kesimlerden gelen kız öğrencilerin barınma problemlerini çözmek için Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği doğrultusunda pansiyonumuza öğrenci alımları yapılmaktadır. Pansiyon kapasitemiz 200 kişiliktir.

Müstakil olan spor salonunda; öğrencilerin gelişimlerine destek olmak, yeteneklerinin ortaya çıkması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak ve ders dışı zamanları verimli kullanmak için spor salonu farklı aktivitelerle etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Ders etkinlikleri dışında öğrencilerin sosyal-kültürel ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacı ile uluslararası, ülke genelinde ve ilimizde çeşitli projeler, yarışmalar, festivaller ve fuarlara katılım sağlanarak başarılar elde edilmektedir. Okul genelinde sınıflar arası spor karşılaşmaları ve turnuvalar düzenlenmektedir. Öğrencilerin alanları ile ilgili ürettikleri ürünleri okul ve okul dışında farklı yerlerde sergilenerek motivasyonlarının artmasına katkıda bulunulmaktadır.