Radyo Televizyon

Radyo Televizyon

RADYO TELEVİZYON ALANI 

Okulumuzda bulunan Radyo Televizyon alanı 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı içerisinde faaliyete geçecek olup, Aksaray ilinde ilk ve tek Radyo Televizyon alanı olma özelliğine sahiptir.

Alanın Tanımı: Radyo-Televizyon, proje çerçevesinde, sanal ve gerçek nesnelerin tasarımını yapma, tasarımları üç boyutlu olarak canlandırma ve canlandırmayı izlenebilir gösteri olarak hazırlama, kuruluşlar ve yapım şirketlerinde program yapım öncesi, çekim aşaması ve çekim sonrasında içerikle ilgili işleri ve idari işleri yürütme, temel düzeyde teknik cihazları kullanma, araç gereçleri kullanarak stüdyo, çekim platosu ve çekim yapılabilecek her yerde ekip çalışması içinde görüntüleri kamera ile kaydetme, radyo-televizyon ve prodüksiyon kuruluşları ile organizasyonlarda kurgu yapma,  ses ve ışık cihazlarını kullanma, yönetmenin talimatlarına göre teknik işleri yürütme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı:Düşünce, duygu, bilgi veya kanaatleri kısa sürede geniş kitlelere duyurabilme gücü insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Bu güç radyonun icadı ve bir kitle iletişim aracı olarak keşfi, ardından gelen televizyon ve sosyal medya kullanımı ile yeni bir boyuta taşınmış, hatta medya başlığı altında dördüncü güç olarak nitelenir olmuştur. Radyo, televizyon ve sosyal medya hem sahip olduğu toplumsal güç ve sosyal içerik, hem teknolojik altyapı, hem de içeriğindeki sanattan beslenme ihtiyacı sebebiyle sosyal bilimler, teknik bilimler ve sanatın özgün bir sentezine dönüşmüştür. Bu sektörün iş gücü kaynağı da anılan bütün alanlardan çeşitli miktarlarda beslenmek durumundadır. Radyo ve televizyon alanı mesleki eğitim öncelikli olarak teknik bir eleman, ardından sosyal ve sanatsal bilgi ve becerileri harmanlayarak sektörün her alanında uzmanlaşma altyapısına sahip çalışan yetiştirmeyi hedeflemektedir

13.10.2023 233

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

1.      Radyo Televizyon dalı yer almaktadır.

 

Amacı:

· Yeniçağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

· Görüntü ve ses formatları, bilgisayarda fotoğraf işleme, temel kurgu uygulamaları yapma,

· 3 boyutlu veya 2 boyutlu animasyon karakterleri oluşturarak çizgi film hazırlama,

· Kuruluşların sosyal medya platformlarında danışman görevi yürütme,

· Kamera, ses ve ışık ekipmanlarını kullanarak görüntülerden video yapma,

· Ses kaydı-kurgusu uygulamaları ile radyo programı hazırlama, video kurgu uygulamaları ile reklam, haber programları, spor programları, film  ve tanıtım vb… kurgusu hazırlama,

 · Görsel efekt programında temel düzenlemeler, hareketli görüntüler oluşturma, maskeleme teknikleri uygulama ve görsel efekt oluşturma,

· Televizyon haberi ve televizyon programlarının metin yazımı, çekim ve çekim sonrası kurgu aşamasını gerçekleştirme,

 · Karakter, dramatik yapı, zaman ve mekân örgüsü bakımından bütünlük oluşturan formatlarda senaryo yazma,

· Dünyada ve Türkiye’de sinemanın gelişimi, sinema akımları, önemli yönetmenler ve filmleri ile ilgili

bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

İstihdam Alanları:

Radyo-televizyon alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda aşağıdaki alanlarda istihdam edilerek bu alanlarda iş bulma imkânlarına sahipler:

·Kamu kurumlarında basın ve sosyal medya birimlerinde

·Televizyon kuruluşları

·Radyo kuruluşları

·Prodüksiyon şirketleri

·Haber ajansları

·Reklam ajansları

·Halkla ilişkiler şirketleri

·Sosyal medya platformları

·Turizm/eğlence alanları

·Fotoğraf stüdyolarında

·Gazete ve dergi gibi basın yayın kuruluşlarında

 

Üniversite Başarısı:

Üniversiteye giriş imkânları bakımından büyük avantaja sahip olan Radyo Televizyon Alanı öğrencilerimizi hem ek puan avantajı hem de 9,10, 11 ve 12. sınıflarda kendilerine yetecek kadar ders saati ile üniversite sınavlarına hazırlıyoruz.

 

Ek Puanla Yerleşebilecekleri Bölümler:

Öğrencilerimiz 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlere, kendilerine tanınan ek puan desteğinin verdiği büyük avantaj ile girebiliyorlar.

Ön Lisans

·Basım ve Yayın Teknolojileri

·Basın ve Yayıncılık

·Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

·Fotoğrafçılık ve Kameramanlık

·Görsel İletişim

·Grafik Tasarımı

·Halkla İlişkiler ve Tanıtım

·Marka İletişimi

·Medya ve İletişim

·Radyo ve Televizyon Programcılığı

·Radyo ve Televizyon Teknolojisi

·Reklamcılık

Lisans

·Basım Teknolojileri

·Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

·Medya ve İletişim Sistemleri

·Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

·Yeni Medya

·Radyo, Televizyon ve Sinema

 

Eğitim Süresi:

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

Alanın Temel Meslek Dersleri:

9. Sınıf

VİDEONUN TEMELLERİ DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda Radyo Televizyon alanının temel ekipmanları ve aksesuarlarının kullanımı, bakımı ve onarımı ile ilgili temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

FOTOĞRAF VE VİDEO İŞLEME DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda görüntü ve ses formatları, bilgisayarda fotoğraf işleme, temel kurgu uygulamaları ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

RADYO VE TELEVİZYONUN TEMEL KAVRAMLARI DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; radyo-televizyon alanının temel kavramları ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

 

 

MESLEKİ GELİŞİM ATÖLYESİ DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; meslek elemanlarının sahip olması gereken ulusal ve uluslararası iş gücünden mesleki gelişim ile ilgili beklenen yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

10.Sınıf

KAMERA, SES VE IŞIK UYGULAMALARI DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kamera, ses ve ışık ekipmanlarını kullanarak radyo programı ve video hazırlama ile ilgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

KURGU UYGULAMALARI DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda ses kaydı-kurgusu uygulamaları ve  video kurgu uygulamaları ile birlikte  öğrencilerin kurgu bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

GÖRSEL EFEKT TEKNİKLERİ DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda görsel efekt programında temel düzenlemeler, hareketli görüntüler oluşturma, maskeleme teknikleri uygulama ve görsel efekt oluşturma ile ilgili temel bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

11.SINIF

TELEVİZYON ATÖLYESİ DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda televizyon haberi ve televizyon programlarının metin yazımı, çekim ve çekim sonrası kurgu aşamalarını gerçekleştirme ile ilgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

SENARYO DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda karakter, dramatik yapı, zaman ve mekân örgüsü bakımından bütünlük oluşturan formatlarda senaryo yazma ile ilgili bilgi ve becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

SİNEMA TARİHİ DERSİ

 Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; dünyada ve Türkiye’de sinemanın gelişimi, sinema akımları, önemli yönetmenler ve filmleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

12.SINIF

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenci Radyo Televizyon dalına uygun faaliyet gösteren Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine uygun olan işletmelerde  3 gün işletmede, 2 gün okulda olmak kaydıyla mesleki eğitimini yaptırmayı amaçlamaktadır.