MODA TASARIM TEKNOLOJİSİ

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Alanın Tanımı: Giyim üretimi sektörü, küresel düzeyde değişen moda, pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir değişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle yaygın bir alana hitap eden bir sektör olarak diğer ülkelerin ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, ülkeler giyim üretim sektörünün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Alanın Amacı: Giyim üretim teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

09.12.2012 3549

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

Moda Tasarım Teknolojileri Alanında

• Modelistik
  • Deri Giyim
  • Erkek Terziliği
  • Kadın Terziliği
  • Hazır Giyim Model Makineciliği
  • İç Giyim Modelistliği
  • Kesim dalları

Bu doğrultuda Moda Tasarım Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde, ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programda öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliğinin yer aldığı moda tasarımına giriş, ahilik kültürü ve girişimcilik, uygulama teknikleri, kalıp hazırlama teknikleri, giysi teknik çizimleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

• Modelistlik dalında; giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,
  • Deri Giyim dalında; deri giysi üretimi, deri giysi kalıpları, deri teknolojisi, tasarım ve modelaraştırmaları, deri kalite kontrol, iş ve üretim organizasyonu,
  • Erkek Terziliği dalında; erkek giysi dikimi, erkek terzi kalıpları, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,
  • Kadın Terziliği dalında; kadın giysi dikimi, kadın terzi kalıpları, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, giysi onarımı, iş yeri planı ve üretim organizasyonu,
  • Hazır Giyim Model Makineciliği dalında; model makinecilikte üretim, model makinecilikte kalıp, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,
  • İç Giyim Modelistliği dalında; iç giyim kalıpları, iç giyim üretimi, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol,  Kesim dalında; kesimde kalıp hazırlama, üretim organizasyonu ve kalite kontrol, kesim
  • Kesim dalında; kesimde kalıp hazırlama, üretim organizasyonu ve kalite kontrol, kesim teknikleri, bilgisayar destekli kesim, tasarım ve model araştırmaları ile ilgili bilgi beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

DAL PROGRAMLARI

Okulumuzdaki mevcut dalları;

• KADIN TERZİLİĞİ DALI

Kadın terzisi; siparişe göre kadın giysileri dikmek için müşteriyi model ve malzeme seçimi konusunda yönlendiren, provalı giysi dikimi yapan, moda ve güncel akımları takip eden nitelikli kişidir.

• HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİLİĞİ DALI

Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve  malzeme  özelliğine uygun kadın, erkek, çocuk ve iç giyim numune dikimi yapma, iş geliştirmeye  yönelik önerilerde bulunma bilgi  ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

İSTİHDAM ALANLARI

Moda tasarımı teknolojisi  alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki hazır giyim üretimi yapan işletmelerinde çalışabilecekleri gibi moda evi, butik benzeri yerlerde çalışabilir ya da  kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.Bireyler sektörleriyle alakalı birçok iş alanında çalışabilirler.Lise  mezunu öğrenciler şu alanlarda ve pozisyonlarda çalışabilir:

• Stilist
  • Kalıp Uzmanı/ Modelist
  • Üretim Planlama Uzmanı
  • Kalite Kontrol Sorumlusu
  • Kişiye Özel Model Tasarımı ve Üretimi
  • Stil Danışmanlığı
  • Moda Dergi Editörlüğü
  • Moda Fotoğrafçılığı
  • Görsel Sergileme/ Sunum Sorumlusu
  • Kostüm Tasarımcısı
  • Trend Danışmanı
  • Moda Aksesuar Tasarımcısı

Üniversite Başarısı:

Üniversiteye giriş imkânları bakımından büyük avantaja sahip olan Moda Tasarım Teknolojileri Alanı öğrencilerimizi hem ek puan avantajı hem de 9,10, 11 ve 12. sınıflarda kendilerine yetecek kadar ders saati ile üniversite sınavlarına hazırlıyoruz.

Ön Lisans:

• Makine Mühendisliği
  • Makine ve İmalat Mühendisliği

Eğitim Süresi:

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

MODA TASARIMI TEKNOLOJİLERİ ALANIN TEMEL MESLEK DERSLERİ

9. SINIF

• Atölye
  • Model analizi ve model geliştirme