ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ

                                                                                     ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİM ALANI

Alanın Tanımı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi; 0-18 yaş aralığında bulunan çocukların gelişimini bütünsel olarak ele alan, başta fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal, cinsel ve ahlak gelişimi olmak üzere tüm gelişim alanlarına yönelik tarama, değerlendirme ve tanılama yapan bir alandır. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyindeki çocuklara ve gençlere kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların gelişimine ve uyumlarına yardımcı olan, drama, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikeri yapan, çocukları tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

Alanın Amacı: Okul öncesi (0-72 ay) çocukların gelişim süreçlerini kapsamlı olarak inceleyerek, çocukların tüm gelişim alanlarına bütüncül bir bakış açısı ile gelişimlerine katkı bulunabilecek, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerin euygun olarak 0-72 ay çocuklarına yönelik çalışma alanı ile ilgili materyalleri hazırlayan elemanlar yetiştirmektir. Aynı zamanda; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçları, yeterlilikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kapasitelerini en üst düzeyde kullanmaları, üst öğrenime, meslek hayatına ve toplumsal yaşama hazırlanmalarını sağlayan elamanlar yetiştirmektir.

Eğitimin ilk basamağını oluşturan “okul öncesi eğitim”, çocuğun doğduğu günden temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan; 0-72 ay çocuklarının fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal, duygusal, cinsel ve ahlak gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği bir süreçtir.

Bu süreç içersinde; erken çocukluk yıllarında (okul öncesi eğitim) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönem olması, kadının çalışma hayatına atılması, okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması, erken çocukluk dönemlerin de görülen problemlerin çözümünde gelişim dönemlerinin özelliklerini bilme ihtiyacı, çocukla iletişim becerilerine duyulan ihtiyaç vb. daha bir çok nedenlerden dolayı alan hızla gelişmiş, bu da okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebi arttırmıştır. Bu nedenle kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacının da gün geçtikçe önem kazanmasından dolayı çocuk gelişimi ve eğitimi alanı olarak bu kurumlara kaynak oluşturmak diğer amacımız olmuştur. 

09.12.2012 6449

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

Okulumuzda 2023-2024 eğitim öğretim yılından önceki yıllarda;

  • Erken Çocuk Eğitimi Dalı,
  • Özel Eğitim Dalı olmak üzere 2(İki)  dal bulunmaktaydı. 

Ancak; Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından uygulanan kademeli geçiş sonrasında 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren;

  • Erken Çocukluk ve Özel Eğitim olarak birleştirilerek tek dal olarak devam edilmektedir.

İSTİHDAM ALANLARI

  • Resmi ve özel okul öncesi eğitim merkezleri,
  • Çocuk kulüpleri, kreş ve yuvalarda,
  • Yetiştirme yurtlarında,
  • Anaokullarında eğitici yardımcısı,
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında,
  • Çocuk kliniklerinde,
  • Turistik tesislerin çocuk kulüplerinde de çalışabilirler. Ayrıca;
  • “Çocuk Gelişimi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’ da başarılı oldukları takdirde “Okul Öncesi Öğretmenliği, Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Çocuk Gelişimi Öğretmenliği” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
  • Yine üniversitelerde daha üst düzeyde eğitim görerek öğretim elemanı olabilme olanakları vardır. *Çocuk gelişimi meslek elemanı olarak işe başlayanlar başarı durumlarına göre çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yönetim kademelerinde yer alabilir ya da kendi işyerlerini açabilirler. 

27-11-2023Üniversite Giriş Başarısı: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanındaki öğrencilerimizin YKS sınavlarında başarılı olmaları için gerekli imkanlar tanınmaktadır. Öğrencilerimiz ihtiyaçları doğrultusunda rehberlik çalışmaları, denemeler, kaynak kitaplar vasıtasıyla desteklenmekte olup lisans, önlisans ve ek puan ile yerleşecekleri programlar hakkında da bilgi verilmektedir. Okul rehber öğretmenler başta olmak üzere sınıf rehberlerimiz sayesinde YÖK ATLAS tanıtılmakta olup öğrencilerimize girebilecekleri programlar tanıtılmakta hedefler oluşturulmaktadır.

Ek Puanla Yerleşebilecekleri Bölümler:

Ön Lisans:

  • Çocuk Gelişimi
  • Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri
  • Sosyal Hizmetler

Lisans: 

  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği
  • Özel Eğitim  Öğretmenliği
  • Sosyal Hizmet Uzmanlığı
  • *Rekreasyon Yönetimi vb. bölümler başta olmak üzere tüm bölümlere tercih yapılabilmektedir. 

Eğitim Süresi:

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİM ALANIN TEMEL MESLEK DERSLERİ

9. SINIF

ANNE ÇOCUK SAĞLIĞI DERSİ

 Dersin Amacı: Bu derste öğrenciye; doğum öncesi, doğum, doğum sonrası gelişim dönemleri, çocukta sık görülen şikâyetler ve hastalıklar, lohusalık ve emziklilik dönemi özellikleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

ÇOCUK RUH SAĞLIĞI DERSİ

 Dersin amacı: Bu derste öğrenciye; çocuk ruh sağlığı, çocukları tanıma/değerlendirme ve çocuk haklarına uygun, çocuk dostu ortamlar oluşturma yöntemleri, çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 MÜZİK VE DRAMATİK ETKİNLİKLER ATÖLYESİ DERSİ

 Dersin amacı: Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uygun olarak çocukların gelişim alanlarını destekleyen müzik ve dramatik etkinlik çalışmaları ile müzik ve dramatik etkinlikte kullanılabilecek araç gereç hazırlama ve uygulama ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 

10. SINIF 

ÇOCUK GELİŞİMİ DERSİ

Dersin amacı: Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uygun olarak 0-72 ay çocuklarına yönelik fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal, duygusal, cinsel ve ahlak gelişimlerine göre etkinlik hazırlamaları için bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 

OYUN VE OYUNCAK ATÖLYESİ DERSİ

Dersin amacı: Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uygun olarak çocukların gelişim alanlarını destekleyen oyun ve oyun araç gereci hazırlama ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

ERKEN ÇOCUKLUK ve ÖZEL EĞİTİMDE ÖZBAKIM DERSİ

Dersin amacı: Bu derste öğrenciye, 0-6 yaş çocuklarının öz bakım becerilerini karşılamaya, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak özel gereksinimli bireylere bağımsız yaşam ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeye yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

11.SINIF

ERKEN ÇOCUKLUK ve ÖZEL EĞİTİMDE PROGRAM ATÖLYESİ

Dersin amacı:Bu derste öğrenciye iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uygun olarak erken çocukluk eğitim kurumlarında uygulanan plan, program, etkinliklerin hazırlanması ve uygulanması / özel gereksinimli bireylerin özelliklerine uygun olarak bireyselleştirilmiş eğitim programı ve grup eğitim planı ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 

YETERSİZLİK TÜRLERİ ve KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ

Dersin amacı: Bu derste öğrenciye, özel eğitim, özel gereksinimli bireylerin özellikleri ve eğitimleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak 0-72 aylık özel gereksinimli çocukların yetersizlik grupları, özellikleri ve kaynaştırma eğitimleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

12. SINIF

Seç. ÇOCUK AKTİVİTELERİ

Dersin Amacı: Bu derste öğrenciye; çocuk aktiviteleri İle ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Seç. SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ DERSİ

Dersin amacı: Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda sosyal hizmet alanları ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

27-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-202327-11-2023